DENİZE ADAM DÜŞTÜĞÜNDE YAPILACAKLAR

01-05-2024 14:45
DENİZE ADAM DÜŞTÜĞÜNDE YAPILACAKLAR

DENİZE ADAM DÜŞTÜĞÜNDE YAPILACAKLAR

Denize adam düştüğünde ne yapılacağını bilmek hayati bir önem taşımaktadır, pek çok kişi yüzme bilmeme veya soğuk şoku gibi nedenlerle denizde can vermiştir. Öncelikli olarak denize düşmemek için teknede gerekli tüm önlemler alınmalı, güvertede boşta duran malzemeler emniyetle istiflenmeli veya deniz bağına vurulmalıdır. İkinci olarak suya düştüğünüzde sizi kurtaracak güvenlik önlemlerini almanız gerekir: Su geçirmez bir dış ceket altına birkaç kat ince giysi giyerek hipotermi riskini azaltabilirsiniz, zira çok katlı ince giysiler tek katlı kalın bir giysiye göre daha koruyucudur. Uygun bir yüzdürücü veya can yeleği de denize düştüğünüzde su üzerinde kalmanıza yardım edecektir, üzerinize daima tekne içerisinde çalışmaya uygun bir can yeleği giyiniz.

Güvertede şartların uygun olmaması halinde kurtarıcılar için de denize düşme tehlikesi bulunduğu unutulmamalı, kurtarma işlemleri daima bir can halatı kullanılarak yapılmalıdır. Güvertede halat doblini içerisine girmemeye dikkat edilmelidir.

Denize düşen bir adam gördüğünüzde aşağıdaki işlemleri uygulayın:

İyi görüş şartlarında denize birinin düştüğünü gördüğünüzde;

  • “Denize adam düştü” diye bağırarak teknedeki herkesi ikaz edin.
  • Vakit kaybetmeden duman kandili veya ışık kandili ile birlikte Can Kurtarma Simidini denize atın. Denize düşen kişi erişemese bile bu şekilde düşme mevkiini markalamış olursunuz.
  • Denize adam düştüğünde en önemli bilgi düşme mevkiidir, teknede bulunan elektronik cihazlar bunu otomatik olarak markalayabilir. Dümencinin durumdan haberdar olduğundan mutlaka emin olun.
  • Şartlar uygunsa ikazın hemen ardından kurtarma için dönüş manevrası gerçekleştirilmelidir, aksi takdirde mesafe açılır ve kazazedeyi görmek ya da işitmek daha da zorlaşır.
  • Kurtarma sırasında kazazede mümkünse rüzgar üstünde bırakılmalıdır, bu şekilde hem kazazedenin üzerine düşülmesi, hem de kurtarma halatı, ağ v.b. gibi teçhizatın pervanelere dolanması engellenir.
  • Denizdeki adama atılmak üzere kurtarma merdiveni, halat veya ağ hazırlanmalıdır, aynı amaçla bir bot kancası da kullanılabilir. Manevra yapamama ihtimaline karşı denizdeki adama atmak için el incesi hazırlamakta da fayda vardır.

Elverişsiz görüş şartlarında;

  • “Denize adam düştü” diye bağırarak teknedeki herkes ikaz edilmeli, hemen Can Kurtarma simidi atılmalıdır. Dümencinin durumdan haberdar edilmelidir.
  • Düşük görüş şartlarında veya hava şartları ağırlaşmışsa, dümencinin aynı noktaya gelmesi için “Williamson Dönüşü” yararlı olacaktır. Bu dönüşü yapmak için aşağıdaki adımları uygulayın

1-Dümeni derhal kazazedenin düştüğü tarafa alabanda basın ve pruvanızı eski rotanızdan 60˚ fazlasına getirin, pruvanız bu yeni açıya gelir gelmez ters yönde alabanda yapın.

2-Denize adam düştüğü andaki rotanın 180 derece tersine geldiğinizde dönüşü kesin ve bu rotada ilerleyin.

Kötü hava şartlarında bu manevra dalgaları pupadan veya kıç omuzluklardan almanıza neden olabilir, böyle bir durumda yakın ve uygun başka bir rota tutun.

Gece seyrinde denize adam düştüğünde paraşütlü aydınlatma fişeği (fleyri), can yeleği üzerindeki yansıtıcı bantları aydınlatacağı için çok faydalıdır. Fişeğe uzun süre bakılırsa görüş imkanının azalacağı unutulmamalıdır.

Denize adam düştüğünde koşullara bağlı olarak aşağıdaki işlemlerin yapılması da tavsiye edilir:

  • Yakınınızda başka tekneler varsa 6 kısa düdük çalınız
  • OSCAR sancağını göndere toka ediniz
  • Telsiz çevrimi kurunuz ve ilgili makamları durumdan haberdar ediniz.
  • Eğer denizdeki adamı göremiyorsanız bir arama modeli oluşturarak uygulamaya başlayınız.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.