DENİZDEN ADAM ALMA – KURTARMA

01-05-2024 14:50
DENİZDEN ADAM ALMA – KURTARMA

DENİZDEN ADAM ALMA – KURTARMA

Denize düşen birini denizden almak için pek çok yöntem uygulanabilir, bu konuda her tekne kendisi için en uygun kurtarma yöntemini yapacağı uygulamalarla bulmalı ve öğrenmelidir.

Ancak özel Adam kurtarma sistemi mevcut olmayan tekneler aşağıdaki hususları dikkate almalarında yarar vardır:

  • Teknenin kıçından bir el incesine bağlı Can Kurtarma Simidi atarak kazazedenin etrafında dönüş yapılması. Dönüşler sırasında halat ve halata bağlı simit kazazedeye ulaşır, özellikle elverişsiz havalarda bu yöntem çok kullanışlıdır. Halata can yelekleri de bağlanabilir.
  • Bilinci açık bir kimse normal veya iskele tipi merdiven yardımıyla, ya da ağ tipi tırmanma sistemleriyle güverteye alınabilir. Kazazedenin kolay tutunması ve kendini emniyete alabilmesi açısından ağ benzeri sistemler daha kullanışlıdır. Halat ve ağlardan yapılan kurtarma parapetleri de bu amaçla kullanılabilir.
  • Kazazede güverteye çekilmeden önce arkasından kollarının altından geçecek şekilde bir kaldırma halatı veya kayışı bağlanmalıdır. Tekne bordası yüksek olduğundan yeterli boyda kurtarma halatı kullanılmalı, özellikle kötü havalarda şartlarında insan gücünün yeterli olmadığı durumlarda mevcut kaldırma sisteminden faydalanılmalıdır.
  • Kazazede uygun bir can yeleği veya yüzdürücü giyiyorsa can kurtarma halatı bir kilitle can yeleğine bağlanabilir. Kurtarma sırasında tüm personel can yeleği takmalı, can halatı ve tüm gerekli teçhizatı üzerlerinde hazır bulundurmalıdır.
  • Kurtarma operasyonunda şişme bot veya yüzer dingi kullanılabilir, bu durumda botun bir tarafındaki hava boşaltılarak kazazedeyi almayı kolaylaştırabilirsiniz.

Bütün bu işlemlerden sonuç alınamıyorsa veya kazazedenin bilinci açık değilse, son çare olarak suya girmelidir. Kurtarma işlemlerinde hızlı ve etkili kararlar vermek gerekir, çünkü bir çok vakada ölümler kurtarma işlemlerinin uzamasından kaynaklanmaktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.