bahçenin sonbahara hazırlanması

30-08-2024 12:08
bahçenin sonbahara hazırlanması

Meyve çalıları: sıcaklıklar düştüğünde, meyve çalılarının her şeyden önce korunması gerekir.

“Bahçeyi soğuk havalara hazırlamaya başlamak için en uygun dönem ağustos sonu ve eylül başıdır. Bu süre zarfında yaprak döken ağaçlar sararır, çok yıllık ağaçların çoğu solar ve hava sıcak olmadığı sürece toprak soğumaya başlar. Mahsul olgunlaştıkça bahçenin hazırlanması tavsiye edilir. Örneğin elma topladıktan hemen sonra leşleri (düşmüş meyveler) atmalı, patatesleri toplarken üst kısımlarını ve yabani otları özel bir çukura koymalısınız” 

Yerde meyve kalmamalıdır: Ekili bitkilerin aksine, çürümeye başlayacaklar ve kolayca kışı geçirebilecek mantar ve virüsleri yayabilecekler. 

 hemen hemen tüm bitkiler 0 dereceye kadar düşen sıcaklıklara karşı hassastır. Toprağa daha yakın olan bitkiler risk altındadır. Örneğin, bir çilek çalısının yakınındaki hava sıcaklığı, bir elma ağacının tepesindeki hava sıcaklığına göre iki ila üç derece daha düşüktür.

“Öncelikle çilek, çilek gibi küçük meyve çalıları ve genç süs çalıları (spirea, yasemin, ortanca) korunmaya ihtiyaç duyar.
Köklerini yalıtmak için malç ve saman kullanılır. Üst kısım spunbond veya polietilen ile kaplanmıştır (ancak bitkilerin altında nefes alabilmesi şartıyla). Bu bitkilerin toprağı ısı biriktirdiği için gevşemez. Ayrıca küçük bitkiler tahta veya karton kutu veya plastik kova ile kolayca kapatılabilir” 

 çoğu çiçeğin odunlaşmış dallara sahip olmaması nedeniyle sıcaklıktaki düşüşten muzdarip olduğudur. Tomurcuklar -3 derecede ölür, açan çiçekler -2 derecede, açan çiçekler ise -1,5 dereceye ihtiyaç duyar.

“Çiçekler yaklaşık +10 derecelik soğuğa farklı şekillerde tolerans gösteriyor. Örneğin bunlar çuha çiçeği, viyola ve nergis için uygun koşullardır. Soğuk havalarda ise diğer çiçekler, durgun su ve kaplama malzemesi ile iyi bir sulamadan faydalanacaktır. Saksıdaki petunyalar ve fuşyalar verandaya veya seraya getirilebilir. Düşük sıcaklıkların etkileri, sıcağı seven sebzeler (gece gölgeleri ve kavunlar) tarafından hissedilir. +10 derecede domates, biber, patlıcan ve kabakların büyümesi durur ve sıfırın altındaki sıcaklıklar onları yok edebilir. Bu nedenle serin bölgelerde bu tür sebzeler için seralar ve seralar yapılıyor” diye vurguladı.

Patates yumruları -3 derecede donarak gıdaya uygun olmayacak hale gelir. Bu nedenle patatesler ilk dondan önce kazılır. Bu mümkün değilse spunbond veya polietilenden yapılmış tünel barınakları korunmasına yardımcı olacaktır. , bir patates tarlasının da samanla kaplanabileceğini ancak bunun yumruların olgunlaşmasını yavaşlatacaktır.

soğuğu iyi tolere eden bitkilerde vardır. Krizantem, yıldız çiçeği, bazı gül türleri ve ortancalar ekim ayına kadar varlığını sürdürebilir. Kırmızı kızamık, sarı hor çiçeği ve yeşil mazı, ilk kardan sonra göze hitap edecek. Bahçe çalıları ve ağaçları arasında bektaşi üzümü, leylak, alıç, üvez ve kartopu özellikle dona karşı dayanıklıdır.

“Fakat bu bitkilerin de korunmaya ihtiyacı var. Budamadan sonra çok yıllık krizantemlerin mineral gübrelerle beslenmesi gerekir. Dahliaların köklerini kazın, kutulara koyun ve kışın sebzelerin saklandığı sıcak bir yere koyun. Çalıların ve ağaçların hastalıklı dallarının kesilmesi gerekir. Çalılar kazıklanabilir ve dalları desteklemek için çitler yapılabilir. Kırılgan uzun ömürlü bitkileri yoğun kardan bir çerçeveyle koruyun. Böyle bir çerçeve eski tahtalardan ve kaplama malzemelerinden yapılabilir veya bir mağazadan hazır olarak satın alınabilir.  tüm bu bitkilerin gübrelemeye, mineral fosforlu gübrelere ihtiyacı var” 

sonbahar-kış mevsimi için bitki hazırlamak için bir kontrol listesi :

Toprağı hazırlayın : Yabani otları çıkarın ve mahsulü tamamen hasat edin, toprağı kazın ve meyve çalılarına, ağaçlara ve süs bitkilerine fosforlu gübreler ekleyin.

Organik malzemeleri kullanarak köklerin etrafındaki ısıyı koruyun : saman, turba, talaş, humus. Bu herhangi bir bitki için faydalı olacaktır: ahududu, erik, elma ağaçları. Kökler dona kadar kaplanır. Bunu yaz boyunca örneğin çimleri biçerken yapabilirsiniz.

Kışın üzerlerindeki yükü azaltmak için odunsu bitkilerin zayıf ve hasarlı sürgünlerini kesin . Elma ağaçları, armut ağaçları, kirazlar, bektaşi üzümleri - tüm meyve ağaçları ve çalılar budanır.

Özellikle hassas çok yıllık bitkileri örtün : güller ve şakayıklar ancak çiçek açtıktan sonra. Sıfıra yakın sıcaklıklarda son hasattan sonra çilek ve çilek çalıları. Spunbond ve ladin ladin dalları barınak için en uygun olanlardır. Kaplama nefes alabilen nitelikte olmalıdır, aksi takdirde yoğuşma çürümeye neden olabilir.

“Şiddetli yağmur riski varsa, nemin durgunlaşmaması için bölgede iyi bir drenaj sağlanmasına değer. Bunu yapmak için özel drenaj sistemleri kullanabilir veya bahçeyi suyun daha alçak alanlara akacağı şekilde düzenleyebilirsiniz. Bazı bölgeler kışın çok miktarda kar alır. Bu durumda bitkiler, örneğin ahşap tahtalar ve çubuklardan yapılmış kafesler ve çerçeveler yardımıyla korunabilir,"
Bu nedenle toprak sağlığını iyileştirmek için kompost ve diğer organik gübreleri kullanın. 
bitki büyümesini teşvik etmek için gerekli mikro ve makro besinleri eklemenizi önerdi. Yabani otları çıkarın, çünkü bunlar ekili bitkilerden nemi ve besin maddelerini alırlar.  seraların ve seraların yüzeylerinin durumuna dikkat edin, güvenilir havalandırma sağlayın,

 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.